У фокусі уваги – поліпшення якості технічних оглядів та експертних обстежень підйомних споруд

17-19 березня 2015 року на базі ДП «ГНМЦ» відбувся семінар на тему: “Проведення якісного експертного обстеження вантажопідіймальних кранів та ліфтів – шлях до їхнього надійного та безпечного функціонування (відповідно до постанови КМУ від 26.05.2004 № 687)”.

Семінар  було  організовано  для фахівців підприємств та експертних організацій, які здійснюють експлуатацію, обслуговування, технічні огляди, технічне діагностування та експертні обстеження вантажопідіймальних кранів та ліфтів.

У  його  роботі  взяли  участь  представники  таких підприємств, як  ТОВ СП «Товариство технічного нагляду ДІЕКС», ПАТ «Азовліфт», ТОВ «Ліфтексперт», ПАТ «Укрнафта», ТОВ СРБУ «Полтаваліфт» та експертно-технічних центрів Держгірпромнагляду України.

Основну увагу на семінарі було приділено аналізу причин аварій вантажопідіймальних кранів та ліфтів, а також заходам щодо їх запобігання. Розглядалися актуальні питання щодо безпечної експлуатації та обслуговування вантажопідіймальних кранів і ліфтів, а також нова редакція Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів.

На семінарі виступили фахівці Держгірпромнагляду України, ТОВ «НТЦ «Монтаж спецтехніка», випробувальної лабораторії ТД та НК ТОВ фірми «ДІАЛАБ» ЛТД, Національного технічного університету «ХПІ», лабораторії ТОВ «КАРОЛА», Київського НДІ судових експертиз.

Зокрема, зосереджено було увагу на визначенні технічного стану портальних кранів, особливостей діагностування металевих конструкцій, розрахунку залишкового ресурсу. Особливо наголошувалося, що професійно складений експертний висновок – запорука безпечної експлуатації обладнання або безпечного виконання роботи підвищеної  небезпеки.

Не залишилися поза увагою нормативно-правові акти з охорони праці та їх взаємозв’язок з технічними регламентами на машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки і Законом України «Про загальну безпечність нехарчової продукції», порядок проведення технічного розслідування обставин та причин виникнення аварій, пов’язаних з машинами, механізмами та устаткованням підвищеної небезпеки, організація та нормативно-правова база з проведення судово-технічних експертиз з питань технічного стану устаткування підвищеної небезпеки.

У ході семінару відбувався активний обмін досвідом, висловлювалися пропозиції щодо шляхів вирішення проблемних питань, які виникають під час експертних обстежень та технічних оглядів підіймальних споруд.

По закінченні семінару всі учасники отримали відповідні сертифікати.DSC_0006DSC_0008